Schakelen - deel 2

augustus 12, 2018

Schakelen deel 2

Hou van je kind

Ouders van temperamentvolle kinderen die ik begeleid in de praktijk, worstelen er net als ik ook vaak mee. “Moet je dan alles maar tolereren? Heeft het gedrag dan geen consequenties?” Ja, ik vind van wel. Je kind heeft juist op zulke momenten jouw duidelijke leiding nodig. Jouw rustige, consequente aanpak. Iets waar hij op kan bouwen, iets waarvan hij weet waaraan hij toe is. Dus nadat we het goed gemaakt en geknuffeld hadden, heb ik verteld wat de consequentie was van het gedrag dat hij had laten zien. Vooral van de woorden die hij naar mijn hoofd slingerde. Natuurlijk was hij er niet blij mee, maar hij accepteerde het wel. Het ging namelijk niet om hem, maar om wat er was gebeurd. Keur het gedrag af maar hou van je kind.

Rustig blijven

De jongste was inmiddels weer wakker en de cupcakes die ik met de middelste tijdens heel dit voorval aan het bakken was waren mislukt omdat ik door alle consternatie het bakpoeder vergeten was toe te voegen. Zij is wat beter in schakelen en zei “Oh mam, ze zullen wel lekker zijn hoor!”

En zo ging de middag voorbij en begon ik aan het avondeten. Het sausje voor de witlof zat tegen de kook aan toen mijn tweejarige de keuken in kwam lopen. Met haar was ik die dag ervoor in een opwelling aan zindelijkheidstraining begonnen. Ik dacht “makkelijk, met dit mooie weer”… moet het vandaag de hele dag regenen. “Mama poep” …. hoorde ik achter me terwijl ik stond te roeren in de pan. Toen ik achter me keek zag ik een onderbroekje verdacht laag aan haar billetjes hangen. Ik hoopte nog op een eenvoudig uit te kiepen broekje, maar je raadt het al…. En daar ging ik weer. Schakelen. Rustig blijven. “Wat knap dat je het komt vertellen schat!” Want dat was het natuurlijk, de eerste stap richting zindelijkheid! Daar mag een sausje best voor mislukken.

Als kinder- en opvoedcoach help ik je te kijken naar de reden achter het gedrag van je kind. Ik help je te focussen op de positieve kanten van je kind. Ik help je met schakelen wanneer alles anders loopt dan je van te voren bedacht had. Want ook ouders moeten vaak schakelen. En net als onze kinderen vinden wij dat niet altijd makkelijk.

Schakelen – deel 1De derde week