De derde week

september 18, 2018

Alles nieuw

Deze week sprak ik met een moeder over haar dochter. “Het gaat nu weer goed” zei ze. “De derde schoolweek was een drama.” Bij veel prikkelgevoelige kinderen gaan de eerste weken op school prima. De zintuigen staan op scherp. Alles wordt geobserveerd, opgeslurpt, geincasseerd en opgenomen. Prikkels die de start van een nieuw schooljaar met zich meebrengen gaan allemaal hun emmertje in. Een nieuw klaslokaal, de leerkracht die zo anders reageert dan je gewend bent van je vorige juf, nieuwe lesboeken, andere geuren in het lokaal of misschien ook andere klasgenoten. Of je hebt nu ineens een continurooster, waardoor je een half uur later je boterhammen eet dan je gewend bent. Het is niet raar dat er dan een moment komt dat je als moeder merkt dat je kind weinig meer kan verdragen, om het schijnbaar minste geringste uit zijn vel springt of last heeft van huilbuien. De emmer raakt vol.

Rustig blijven

“Ik merk nu dat ze weer rustiger wordt” zei moeder later. Ik vroeg haar hoe ze dat voor elkaar had gekregen, om weer rust terug te brengen in het hoofd van haar dochter. “Nou gewoon,” zei ze, “door zelf rustig te blijven en haar op tijd attent te maken op naderende ontploffing.” Zo gewoon is dat niet. Het is heel knap dat je als moeder rustig kunt blijven als je kind alleen al schreeuwend antwoord geeft als je hem vraagt zijn schooltas te pakken omdat jullie gaan vertrekken. Of wanneer je na een drukke dag op je werk zelf thuis komt en je kind direct de strijd met je aangaat omdat wat je bedacht hebt voor het avondeten echt werkelijk het allersmerigste is wat er bestaat.

Sterke kanten

Deze moeder hielp haar dochter met een beetje humor en wat beeldspraak. Dit meisje is een kei in visualiseren. Als je haar iets vertelt, ziet ze het direct voor zich. Ze heeft een goed gevoel voor humor. En haar moeder begrijpt dat. Zij gebruikt deze sterke kant van haar dochter om haar door lastige momenten heen te trekken. Om haar te helpen relativeren. “Denk aan de mug” is voor haar soms genoeg om wat te kalmeren en niet over haar theewater te gaan.

Ontprikkelen

Wat voor jouw kind helpt om te ontprikkelen kan heel anders zijn. Het is vaak een zoektocht voor ouders om te ontdekken wat het beste helpt. En ook dat kan in iedere situatie weer anders zijn. Humor kàn een middel zijn om de spanning wat weg te nemen. Maar misschien werkt dit alleen als je met zijn tweetjes bent en niet in een kamer vol visite. Misschien is op zo’n moment even ontsnappen aan de drukte een beter plan. Bijvoorbeeld even samen naar buiten.

Leer de signalen van overprikkeling kennen. Vermoeidheid, kortaf zijn maar ook onrustig gedrag en geen concentratie meer kunnen opbrengen kunnen daar voorbeelden van zijn. In mijn volgende blog geef ik je tips voor ontprikkelen na een schooldag.

Denk je dat je meer specifieke hulp nodig hebt bij het vinden van manieren waarop je om kunt gaan met jouw prikkelgevoelige kind? Kijk dan eens op mijn website, www.prikkelkids.nl of mail me even chantal@prikkelkids.nl  Ik hoor graag van je!

                                                                                                                                   Chantal

Schakelen – deel 2Ontprikkelen na een schooldag