Eventjes....

november 20, 2017

Over het geheim van Sinterklaas

Afgelopen zomer vertelde ik mijn zoon het geheim van Sinterklaas. Gedachten als “Iedereen in zijn klas weet het vast al, hij is al 8, hij zal wel een surprise moeten gaan maken, ik wil niet dat hij het van iemand anders hoort” zetten mij aan tot vertellen van het slechte nieuws.

Knipogen
Dat deed ik niet eventjes. Drie ochtenden had ik ervoor nodig om tot hem door te dringen. Ik koos voor ochtenden om slapeloze avonden te voorkomen. Boosheid en verdriet, ongeloof en verwarring. Maar ook puzzelstukjes die op zijn plaats vielen. Nadat de ergste schrik voorbij was, brak er een leuke tijd aan. De tijd van knipogen. Vette knipogen ontving ik van mijn oudste als we aan tafel zaten en het onderwerp ter sprake kwam. Apetrots dat hij oud genoeg was om dit geheim te mogen delen met ons.

Vorige week vertelde een vriendin mij dat de juf de ouders net voor de aankomst van Sinterklaas het verzoek had gedaan om hun kinderen eventjes de waarheid te vertellen omdat ze dit jaar surprises gingen maken.

Je zal maar een kind hebben met een ijzersterk geloof in Sinterklaas. Een kind dat al drie weken de nachtjes telt tot de aankomst. De onrust in zijn lijf al voelt toenemen. Je zal maar een dag voor de aankomst van je ouders te horen krijgen dat het allemaal niet waar is.

Journaal
Mijn zoon volgt gewoon nog lekker het Sinterklaasjournaal. Hij weet het hoor, dat het allemaal nep is. Afgelopen donderdag vroeg hij of hij op de fiets op zoek mocht gaan naar pakjes die van de boot waren gewaaid. Ik knipoogde naar hem. Twee wijd opengesperde blauwe kijkers staarden mij aan. Ik knipoogde nog een keer. Geen reactie. Weg was hij, op zijn fiets op zoek naar pakjes.

Nee juf, het verhaal van Sinterklaas vertel je niet eventjes aan je kind. Dat vertel je niet eventjes een dag voor aankomst. Dat vertel je als je kind eraan toe is. Als je kind er de rust in zijn hoofd voor heeft. En dan nog moet je maar afwachten of het aankomt. Eigenlijk is het andersom. Je kind zal jou zelf wel vertellen hoe het zit met Sinterklaas. Als hij daar aan toe is. Daar kan geen surprise wat aan veranderen.

 

Volg je hart, want dat kloptHet doet geen zeer….