Jongens opschieten, we moeten weer!

augustus 30, 2021

Nog een week vakantie en dan begint het hier weer. Niet alleen gaan de kinderen dan weer naar school, ook de sportclubs en de muzieklessen gaan weer van start. Soms gaat zo’n begin ook gepaard met veranderingen. Een nieuwe klas, of zelfs helemaal nieuwe school, een andere leerkracht, nieuwe klasgenoten. Voor veel (prikkel)gevoelige kinderen kan het schakelen naar de nieuwe structuur, het schoolritme voor overprikkeling zorgen. Met mijn gezin hebben we in de loop van de jaren een aantal dingen geleerd. Met vallen en opstaan weten we steeds beter hoe we zo’n start van een schooljaar samen beter aanpakken. En dat begint al de week ervoor.

1. Benoemen
In de week voordat school begint, ga ik al dagelijks benoemen dat we weer bijna naar school gaan. Dat het ritme zal veranderen. Dat er minder vrije tijd zal zijn. Dat dat ook weer wennen zal zijn. Alleen het benoemen al van wat er komen gaat, zorgt voor een bodempje voorbereiding.

2. Structuur
We gaan de klok weer meer gebruiken. Dat betekent eerder opstaan zodat ontbijt, lunch en avondeten weer meer op de vaste tijden komen. En ook de nieuwe bedtijden, want een schooljaar verder is iets later naar bed hier, gaan we gebruiken. Mijn favoriete onderdeel van de voorbereidingsweek, in ieder geval weer een klein beetje avond voor onszelf.

3. Schoolspullen
In deze week komen de schooltassen weer tevoorschijn, controleren we bekers en lunchtrommels en zoeken we de etuis op. Nog snel even nieuwe gymschoenen halen, want ja, alweer te klein. Zo zorg je ervoor dat er op zondag onnodig stress ontstaat omdat spullen kwijt, te klein of kapot zijn.

4. Agenda
De gezinsplanner wordt weer ingevuld. Nu nog lekker leeg, maar zo gaan we wel weer langzaamaan terug naar de routines van de schoolweken. Het weekend voor de schoolstart houden we bewust zo leeg mogelijk. Zo weinig mogelijk extra prikkels in die laatste dagen zodat we allemaal uitgerust de maandag kunnen starten.

5. De schooldag
Hoe ziet een schooldag er ook alweer uit? Hoe starten we? Wie zijn er bij het ontbijt? Welke kinderen worden nog naar school gebracht? En na school, wie gaan er naar de bso? Wat doe je als je thuiskomt? Wanneer wordt er huiswerk gemaakt? Allemaal voor ons misschien vanzelfsprekendheden, maar voor kinderen heel fijn om nog eens samen te door te spreken!

6. Praten
Hoe zal het zijn in de nieuwe klas? Waar kijk je naar uit? Zijn er dingen waar je tegenop ziet? Hoe ga je dit jaar het huiswerk aanpakken? Allemaal dingen die je met kinderen kunt bespreken. Door in gesprek te gaan, kun je erachter komen welke onduidelijkheden en vragen er nog zijn. Als je die al weg kunt halen, zorg je voor meer rust in het hoofd.

7. Tijd voor jezelf
Die eerste schoolweken gaan wat van ons gezin vragen. Dat weet ik nu ondertussen wel. Door me ervan bewust te zijn, probeer ik erop te letten dat ik mijn eigen agenda wat minder vol plan. Niet alleen de kinderen zullen moeten wennen aan alles wat er van hen gevraagd wordt. Dat geldt net zo goed voor hun moeders!

Blijf je met vragen zitten? Twijfel je wat je moet doen of juist moet laten in bepaalde situaties? Weet dat je niet de enige bent die soms worstelt met de opvoeding van een hoog- of prikkelgevoelig kind. Nu mijn kinderen wat ouder worden, kan ik soms al eens gaan terugkijken. Ik heb het ook ervaren, die constante strijd. Die eindeloze waterval aan vragen. Ik weet hoe moedeloos je je kunt voelen. Maar ik heb veel ervaring. Ik heb veel geleerd in mijn gezin en praktijk. Ik kan je misschien een beetje op weg helpen. Neem gerust eens vrijblijvend contact op. Veel succes de komende weken! Chantal

PompoenenStorm