Kindercoaching

 • Kindercoaching

  In een individueel coachingstraject ga ik uit van de hulpvraag van jouw kind. ik kijk naar zijn of haar behoeften en speel daar op in. Bij kindercoaching zet ik creativiteit in om oplossingen te vinden.

  Als ouder merk je dat je kind niet lekker in zijn vel zit of je hoort bijvoorbeeld van de leerkracht  dat het op school niet zo soepeltjes verloopt. Je kunt er zelf de vinger niet opleggen of weet even niet zo goed hoe je je kind kunt helpen.  Op een laagdrempelige manier, zonder oordeel, kijk ik mee naar wat er gebeurt, wat er anders kan en waar mogelijkheden zijn. Ik kijk vooral naar wat er WEL is! Dus welke kwaliteiten heeft jouw zoon of dochter? En hoe gaan we die gebruiken bij de dingen die nog lastig zijn.

  Wat is prikkelgevoeligheid?
  Een gevoelig kind beleeft intensief. (Hoog)gevoelige of hoogsensitieve kinderen staan erg ‘open’. Allerlei prikkels in de omgeving komen binnen, zoals bijvoorbeeld geluiden, geuren en wat de ogen waarnemen. Maar ook het aanvoelen van sferen en wat andere kinderen van hen vinden of verwachten. Het kan allemaal te maken hebben met prikkels intens ervaren.

  Wanneer is je kind overprikkeld?
  Een overprikkeld kind kan zich op verschillende manieren uiten. Hierbij kun je denken aan druk, ontstuimig of roekeloos gedrag. Moeite met het beheersen van impulsen en niet reageren op het woord ‘stop’ of een heftige reactie geven op ‘nee’ na een vraag. Ook juist heel teruggetrokken of stil gedrag  kan een signaal van overprikkeling zijn. Voor ouders kan het heel lastig zijn om hiermee om te gaan. De standaard opvoedadviezen en goedbedoelde  tips uit je omgeving lijken niet te werken. Zeker als jouw gevoelige kind dan ook nog eens een ijzersterke wil heeft, moet je soms alle zeilen bij zetten!

  Een overprikkeld kind kun je bereiken wanneer de overprikkeling gezakt is. Dat is waarom straffen, een strenge terechtwijzing of een ‘stel je niet aan’ reactie juist averechts werkt of op lange termijn niet voor verandering zorgt.

  Wat is er nodig?
  Bij overprikkeling gaat het erom dat we helpen het emmertje van je  kind te legen, dat het hoofd van je kind niet overvol wordt en dat hij of zij ook zelf gaat leren grenzen aan te geven. Daarbij zijn vaardigheden erg belangrijk. Soms weet je kind nog niet goed hoe hij kan schakelen van de ene naar de andere activiteit of heeft hij nog moeite om de juiste te woorden te vinden om zijn gevoelens te benoemen. 

  Ik help jullie zoon of dochter te kijken naar wat hij of zij op zo’n moment juist nodig heeft. En hoe jullie hem of haar daarbij kunnen helpen.  Daardoor ontstaat er ruimte voor positieve verandering voor het hele gezin.

 • Neem gerust eens contact met mij op.
  telefonisch of per mail.

  06-42676203