1. Tel de nachtjes
Hoeveel nachtjes nog? Wanneer komt Sinterklaas aan? Eindeloos opnieuw antwoord geven op deze twee vragen. Herkenbaar? Maak een aftelkalender of zoek er één op internet. Er zijn talloze voorbeelden te vinden. Laat je kind elke dag zelf een kruisje zetten als er een nachtje voorbij is. Aftellen geeft rust in het hoofd van je kind (en dus ook in dat van jou!).
2. Wees voorspelbaar
Er waren jaren dat ik er vooral tegenop zag, de Sinterklaastijd. De spanning die deze periode met zich meebrengt was in ons huis soms echt te groot. Ik stond vooraan in de rij om Sinterklaas, maar eigenlijk vooral de onvoorspelbare zwarte piet op 6 december weer uit te zwaaien. En dat is eigenlijk precies waar de spanning bij ons thuis van opliep. Het onvoorspelbare karakter van de Sinterklaasperiode. Ik leerde ervan. Ik bracht juist in die periode extra veel voorspelbaarheid toe.
Ik stuurde in de week voordat de Sint aan kwam namens hem een brief naar ons eigen adres. Daarin stond precies wanneer zijn Pieten bij ons in de straat zouden komen. Dat er dan schoenen gezet mochten worden. En ook waar en wanneer het pakjesavond was. Wie daarbij zouden zijn en of de Sint wel of niet hoogstpersoonlijk zelf of bezoek kwam. Wees voorspelbaar naar je kind. Vermijd al teveel verrassingen. Het is al spannend genoeg.
3. Maak keuzes
Je schoen zetten doe je thuis. Dat mag je op school. Dat kun je ook in de supermarkt doen. En ook in die andere supermarkt. En bij de bakker. Je geknutselde schoen mag je inleveren bij de slager. Dan kun je ook nog meedoen met een fantastische middag met veel muziek en andere herrie bij een plaatselijke club. Als klap op de vuurpijl kun je de Sint ook nog ontmoeten bij de bouwmarkt! Het lijkt allemaal super leuk. Het is ook leuk. Maar niet alles tegelijk of na elkaar. Niet voor jouw overprikkelde kind! Hij beleeft alles al zo intensief. Ze vindt het allemaal al zo spannend. Maak keuzes. Overspoel je kind niet. Het is meer dan genoeg.
4. Doe normaal
Houd je zoveel mogelijk aan je vaste structuur en routines op de dag. Wat ik daarmee bedoel is dat bedtijd nog steeds bedtijd is. Dat een keer heel laat naar bed gaan misschien op een andere moment best wel kan, maar nu kan zorgen voor een overprikkeld kind dat niet meer kan genieten van de juist zo gezellige dingen die nog staan te gebeuren. Zorg dat thuis alles nog wel zoveel mogelijk voorspelbaar blijft. Biedt veiligheid, houvast en structuur voor je kind. Dat zwarte Piet ieder moment van de dag door de schoorsteen kan komen zakken is al gek genoeg.
5. Plan rustmomenten
Ik was kapot na die Sinterklaastijd. Ik rende van hier naar daar om alles rond te krijgen in ons gezin. Nog snel werden ‘s avonds schoenen gezet en door mij gevuld en als ik dan eindelijk in bed lag dacht ik ineens aan de wortel die nog op het aanrecht lag en het bakje water dat nog vol stond. Hoezo een overvol hoofd.
Bekijk je agenda in deze periode eens extra kritisch. Zijn er momenten van rust in jullie gezin? Momenten om te ontprikkelen? Hoe zit het met speelafspraakjes? Kunnen die er nog bij of zit het emmertje van je kind eigenlijk al vol? Durf nee te zeggen. Het zal je helpen de rust bij je kind en in je gezin te bewaren. Kies bewust voor ‘ontprikkeltijd’. Ontprikkelen met gevoelige kids kan op allerlei manieren. De één doet dat bij het kijken van een filmpje, de ander door te gaan fietsen en de volgende door een puzzel te maken aan tafel. Jij kent je kind als geen ander. Je weet wat hij nodig heeft! En vergeet jezelf daarbij ook niet. Wat heb jij nodig in deze intensieve tijd van opvoeden?