Volg je hart, want dat klopt

oktober 17, 2017

Over stemmetjes die je van alles wijsmaken. Beperkende gedachten, beat them! Over: volg je hart.

Je kent ze wel. De stemmetjes in je hoofd. Het stemmetje dat zegt “Ik ben onhandig” of “Ik ben dom”. Of deze; “Ik kan het niet.” Veel van die stemmetjes bepalen wat we wel of niet doen. Ze zijn vaak ook al jaren bij ons. Soms al vanaf het moment dat we kind waren. Lekker vertrouwd.

En dan zie je zo’n bord. Met zo’n tekst erop. Je weet wel. Die je nu overal ziet. Met “Home is where the heart is” en “Enjoy the little things in life.” Op kussens, fotolijstjes, canvasbordjes. Op muren. Overal. “Volg je hart, want dat klopt.” Kriegel werd ik ervan. Wat klopt er dan? En wat is dat dan, je hart volgen? Is dat alles opgeven en doen wat je gevoel je zegt te doen? Al jaren kriebelde het. Ik wilde iets anders gaan doen. Ik wilde mijn talenten op een andere manier gaan gebruiken. Maar weet je, ik had een veel groter bord in huis hangen. Er stond op “Houd de controle vast.” Daaronder in kleine letters “Onbekend is eng.” Eigenlijk waren dat mijn stemmetjes die me tegenhielden. Angst en Controle.

Bus
Zo is het met kinderen die ik coach ook. Ze hebben stemmetjes die allemaal onaardige dingen tegen ze zeggen. Het zijn de beperkende gedachten. Bij de kinderen noem ik ze de mensen in je bus. Jij bent de bestuurder van je bus, maar soms gaat er iemand anders achter het stuur zitten. Bijvoorbeeld het stemmetje “Dom”. Als die achter het stuur zit gaat je bus een heel andere kant op. Als “Bang” de weg bepaalt gaat je bus misschien wel in zijn achteruit en kom je niet waar je naar toe zou willen. Met kinderen kijk ik op een kritische manier naar de mensen in hun bus. En we zetten samen de juiste persoon achter het stuur. Gelukkig werkt het met motiverende gedachten net zoals met beperkende gedachten. Als je ze maar veel hoort, ga je ze echt geloven.

Een tijd geleden zette ik Controle in de berm en Angst op de achterbank van mijn bus. Die laatste ga ik binnenkort in de laadruimte doen. Want ik volg mijn hart. En daar is geen plaats voor Angst, hoogstens in een aanhanger.

Wordt jouw kind belemmerd in zijn ontwikkeling door negatieve gedachten? Door faalangst? Een negatief zelfbeeld? Als kindercoach kijk ik met jou en je kind naar zijn kwaliteiten en talenten. We stellen positieve gedachten op. We denken om. Jouw kind mag zelf aan het stuur van zijn bus. Hoe mooi is dat!

Volg je hart

De eerste schoolweek, the week afterEventjes….